"Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΥΔΑΤΙΝΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ - Οι νέες προκλήσεις στην γεωργία και στην υδροηλεκτρική ενέργεια, η νέα λίμνη Κάρλα.” - Ημερίδα ΕΘΕΜ

Μια άκρως επίκαιρη επιστημονική εκδήλωση, με ευρύτερο πολιτικό ενδιαφέρον, διοργανώνεται από την Εταιρία Θεσσαλικών Μελετών (ΕΘΕΜ) στην Αθήνα στις 5 Φεβρουαρίου 2019, με αντικείμενο την βέλτιστη αξιοποίηση του υδάτινου πλούτου της Θεσσαλίας (δες παρακάτω την σχετική πρόσκληση και το πρόγραμμα της εκδήλωσης). Διακεκριμένοι Πανεπιστημιακοί θα αναπτύξουν τα θέματα της Κάρλας, του πρωτογενούς τομέα και της διαχείρισης υδάτων και τέλος της υδροηλεκτρικής ενέργειας, θέματα που επί δεκαετίες παραμένουν σε υψηλό επίπεδο ενδιαφέροντος στην Θεσσαλία και συχνά πολύ πέρα από αυτήν.

Το γεγονός ότι η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της ΠΕΔ Θεσσαλίας αναμένεται να προσελκύσει  την παρουσία εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης αλλά και άλλων πολίτικων παραγόντων, κάτι που ευνοεί την ανάπτυξη διαλόγου για διαμόρφωση κοινών θέσεων, ώστε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να δρομολογηθούν, το ταχύτερο δυνατόν, εξελίξεις στα εγκαταλελειμμένα υδατικά έργα, παρακάμπτοντας εμμονές, ιδεοληψίες και οικονομικά συμφέροντα που κρατούν τα έργα σε ομηρία. Επίσης θα αναδειχθούν και οι προτάσεις για τις νέες υποδομές που ειναι αναγκαίες στην Θεσσαλία.

5 Φεβρουαρίου 2019

Μαγνητοσκοπημένη στο YouTube η ενδιαφέρουσα ημερίδα της ΕΘΕΜ με τίτλο "Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΥΔΑΤΙΝΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ.ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,Η ΝΕΑ ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΛΑ" στον παρακάτω σύνδεσμο  :

https://www.youtube.com/watch?v=4JKjDRL36gs&fbclid=IwAR0D1WJYvULEHgWOcHQ...

Χαιρετισμοί : Από το 20'  -  53' λεπτό.
Εισηγήσεις 53' – 1.23' : Ιφιγένεια Κάγκαλου, Καθηγήτρια, Πολυτεχνική Σχολή Δ.Π. Θράκης, «Καλωσορίζοντας τη νέα λίμνη Κάρλα : Επαληθεύονται οι προσδοκίες μας ;» 
1.24'  – 1.44' : Θεοφάνης Γέμτος, Γεωπόνος, Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, « Η Θεσσαλία μπροστά σε νέες προκλήσεις : Διαχείριση Υδάτων για οικολογική αναβάθμιση της και ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα» 
1.46' λεπτό – 1.59' :
Νίκος Μαμάσης, Αναπλ/τής καθηγητής ΕΜΠ, «Η τραγωδία της Υδροηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα της κρίσης» 
Παρεμβάσεις : 2.01' – 2.20' : Γλυκερία Σιούτη, Καθηγήτρια στη Νομική Σχολή Αθηνών, «Σύνοψη της σημερινής νομικής κατάστασης των έργων του Αχελώου» 
2.21'  – 2.31' : Άγγελος Ζαχαρόπουλος, Επίτιμος Δ/ντής Ε.Ε, τ. Γεν/κός Δ/ντής Υπουργείου Γεωργίας, «Η ανάπτυξη των υπόγειων υδάτων και το γενικότερο υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας»

 

Φωτογραφίες: