Διεθνές Συνέδριο "Ο Πηνειός στο κέντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος"

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας διοργάνωσε στη Λάρισα (2 & 3 Νοεμβρίου 2018) Διεθνές Συνέδριο με τίτλο "ΠΗΝΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ : ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ"

Ο Πηνειός ποταμός αποτελεί ένα μοναδικής σημασίας υδάτινο οικοσύστημα για την Θεσσαλία. Η ίδια η ύπαρξη του Πηνειού αποτυπώνει την Γεωλογική «ιστορία» της Θεσσαλίας. Η επί αιώνες ροή των υδάτινων απορροών από τις γύρω ορεινές περιοχές καθόρισε αποφασιστικά την ζωή και την προσπάθεια επιβίωσης των ανθρώπινων κοινοτήτων, την ιστορική τους εξέλιξη, τον πολιτισμό τους, την ανάπτυξή τους.
Επιπλέον ο Πηνειός σήμερα αποτελεί το μέτρο της οικολογικής ισορροπίας και της επάρκειας του υδατικού δυναμικού της περιοχής. Ταυτόχρονα ο Πηνειός και γενικότερα ο υδατικός τομέας συνδέεται αναπόσπαστα με όλες τις ανθρώπινες, παραγωγικές και μη, δραστηριότητες στη Θεσσαλία, καθορίζοντας το παρόν και το μέλλον αυτής της γεωγραφικής ενότητας της χώρας μας.

Ο Πηνειός είναι ο κύριος και αξιολογότερος ποταμός της Θεσσαλίας, πηγάζει από την Πίνδο, περνάει κοντά στην Καλαμπάκα και βγαίνει στη θεσσαλική πεδιάδα. Ο Πηνειός ποταμός βρίσκεται στο κεντρικό διαμέρισμα της ηπειρωτικής Ελλάδας, στη Θεσσαλία. Το συνολικό μήκος του ποταμού είναι 216km και η συνολική του επιφάνεια 9.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε όλο το μήκος του ποταμού ενσωματώνονται πάρα πολλοί παραπόταμοι, με κυριότερους τον Τιταρήσιο, τον Εννιπέα, τον Καλέτζη και τον Ληθαίο. 

 

Σχετικά δημοσιεύματα στα ΜΜΕ : 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ :

- Το μέλλον του Πηνειού σχεδιάζεται με γνώση της ιστορίας του - ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

https://www.eleftheria.gr/m/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB%C...

- Σχόλια στα Ψιθυριστά :

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2018_11_06_31_psi...

- Πηνειός, ο περιβαλλοντικός "παράδεισος" της Θεσσαλίας - * ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΝΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΗΝΕΙΟ

https://www.eleftheria.gr/m/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB%C...