Άρθρα - Απόψεις - Σχόλια Επισκεπτών του ypethe.gr

Οι επισκέπτες του ιστότοπου ypethe.gr έχουν την δυνατότητα να μας αποστείλουν για ανάρτηση  άρθρα σχετικά με το αντικείμενο του ιστότοπου, καθώς και απόψεις ή σχόλια σε δημοσιοποιημένα κείμενα των διαχειριστών ή/και τρίτων. Ο καθένας με ευθύνη του μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, ενώ προσβλητικά και υβριστικά κείμενα δεν θα δημοσιεύονται.

 

10 Ιουλίου 2018

Σχόλια των διαχειριστών του ypethe.gr 

Αγαπητέ κ. Μπεζέ

Σε απάντηση των από 22 και 26/6/2020 σημειωμάτων σας θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής :

Τα όσα αναφέρετε για την ανάγκη έργων τεχνητού εμπλουτισμού, προκειμένου να αναπληρωθεί το έλλειμα των 3 δις κυβικών μέτρων υπόγειου νερού της Θεσσαλίας είναι σωστά, τα έχουμε επισημάνει πολλές φορές με κείμενα μας στον ιστότοπό μας και στα ΜΜΕ και τα διεκδικούν οι θεσσαλικοί φορείς της εδώ και πολύ καιρό, δεδομένου άλλωστε ότι ήδη συμπεριλαμβάνονται και στα ΣΔΥΘ.

Σε ότι αφορά το φράγμα Κρύας Βρύσης, η αναφορά σας  ότι την χρονική εκείνη περίοδο εξετάστηκε είναι μεν σωστή, πλην όμως οι κυβερνητικές επιλογές της δεκαετίας του 1980 υπήρξαν καθοριστικές για την τύχη του (έναρξη Μεσοχώρας, Συκιάς, σήραγγα εκτροπής).

Σήμερα βρισκόμαστε σε μια αδήριτη πραγματικότητα, όπου δύο από τα παραπάνω έργα είναι ολοκληρωμένα κατά 85-100% (σήραγγα, Μεσοχώρα) και ένα (Συκιά) αρκετά προχωρημένο (60%).

Αντιπαρερχόμαστε την άποψή σας περί «παταγώδους αποτυχίας» (υποθέτω λόγω των γνωστών καθυστερήσεων) και παραμένουμε στη θέση ότι τα έργα αυτά θα πρέπει να ολοκληρωθούν και να λειτουργήσουν.

Επειδή οι συνθήκες, μετά από 35 χρόνια, έχουν αλλάξει, εμείς προσαρμόσαμε εκ νέου τους στόχους τους οποίους εκτιμούμε ότι θα πρέπει τα έργα του Αχελώου να εξυπηρετούν (δες εδώ {1} το σχετικό  υπόμνημα της ΕΘΕΜ). Θεωρούμε συνεπώς ανέφικτο και αναποτελεσματικό να εγκαταλείψουμε τις θέσεις μας αυτές και να επιστρέψουμε στους προβληματισμούς της δεκαετίας 1970 για Κρύα Βρύση κ.λ.π.

Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να εμπλουτίσουμε την Βιβλιοθήκη του ypethe.gr και να αναρτήσουμε οποιοδήποτε χρήσιμο κείμενο ή μελέτη μας στείλετε, που θα αφορά την Κρύα Βρύση ή άλλο υδατικό έργο, όπως το κάναμε άλλωστε για πολλά από τα  υδατικά έργα (ή μελέτες) της Θεσσαλίας, για τα οποία  διαθέταμε σχετικό υλικό.

Φιλικά

Οι διαχειριστές του ypethe.gr :

Κ. Γκούμας

Τ. Μπαρμπούτης

{1} Πρόταση ΕΘΕΜ :

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2020_06_20_protasi_ethem_gia_entaxi_ergon_ahelooy.pdf

 

26 Ιουνίου 2018

Κε Γκούμα,

Σε συνέχεια του από 22/6/2020 σημειώματος, που σας έστειλα, θα ήθελα να συμπληρώσω τα εξής :

Στην διεύθυνση :

http://library.tee.gr/digital/m751_800/m766/m766_magirias.pdf, όπου αναδημοσιεύεται άρθρο του κ. Μαγειρία, γίνονται αναφορές στο φράγμα Κρύας Βρύσης, που μελετήθηκε, σε στάδιο Οριστικής Μελέτης, από την εταιρεία Electrowatt, κατά την 10ετία 1960, μαζί με τα φράγματα Σμοκόβου και Παλιοδερλί.

Από την ανάγνωση του άρθρου, προκύπτει αβίαστα το σύμπέρασμα, ότι την εποχή εκείνη υπήρχε έντονη αντιδικία μεταξύ ΔΕΗ - Μαγειρία και EW, σχετικά με την δυνατότητα κατασκευής του φράγματος Κρύας Βρύσης.

Είναι φανερό ότι η ΔΕΗ, με κάθε τρόπο, σαμποτάρισε την λύση "φράγμα Κρύας Βρύσης", προς όφελος την δικής της λύσης (λύση Μαγειρία), που ήταν η "Εκτροπή του Αχελώου".

Τελικά, επικράτησε η άποψη της ΔΕΗ, καθώς η πολιτική και οικονομική επιρροή της, στην Χώρα μας, ήταν συντριπτική. Το φράγμα Κρύας Βρύσης ξεχάσθηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ypethe.gr δεν βρήκα κάποια αναφορά σε αυτό το έργο, το οποίο είχε ως στόχο την αποθήκευση 550 εκ.κ.μ. νερού.
Κρίνοντας, με τα σημερινά δεδομένα τα αποτελέσματα της παραπάνω διαμάχης, μπορώ να βγάλω το συμπέρασμα ότι η επιλογή ΔΕΗ – Μαγειρία κατέληξε σε μια παταγώδη αποτυχία.

Το συμπέρασμα είναι απλό : Η ΔΕΗ δεν είχε την δυνατότητα να φέρει σε πέρας ένα τόσο μεγάλο και σύνθετο έργο, του οποίου μάλιστα η οικονομική βιωσιμότητα αμφισβητήθηκε εξ αρχής.
Το θέμα, σήμερα, είναι το εξής : Θα συνεχίσουμε την πολιτική Μαγειρία ή θα κοιτάξουμε μήπως μπορεί να κατασκευασθεί το φράγμα Κρύας Βρύσης ;

Με εκτίμηση,

Κάρολος Μπεζές, Υδρογεωλόγος.

22 Ιουνίου 2018

Κε Γκούμα,

Με πολύ ενδιαφέρον είδα το video της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας με τίτλο «Η Θεσσαλία, ο υδάτινος πλούτος της και οι προκλήσεις για το μέλλον», το οποίο παρουσιάζετε και μέσω του ypethe.gr.

Με βάση τις πληροφορίες που αναφέρονται στο εν λόγω video, η συνολική κατανάλωση νερού στην Θεσσαλία ανέρχεται σε 1425 εκ.κ.μ./έτος. Η ποσότητα αυτή προέρχεται από τον Μέγδοβα (100), από τον Πηνειό (380) και από τα υπόγεια νερά (945).

Οι ποσότητες που προέρχονται από τον Μέγδοβα και τον Πηνειό, ανανεώνονται κάθε χρόνο. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο και με τα υπόγεια νερά, των οποίων η ετήσια ανανέωση είναι 620 εκ. κ.μ., οπότε είναι φανερό, ότι οι αντλήσεις δημιουργούν έλλειμμα 325 εκ. κ.μ. ετησίως. Συνολικά, την τελευταία 30ετία έχει δημιουργηθεί έλλειμμα  3000 εκ. κ.μ.

Το υπόγειο έλλειμμα θα πρέπει να αναπληρωθεί μελλοντικά, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα π.χ. 20 ετών, χρησιμοποιώντας τεχνικές τεχνητού εμπλουτισμού, με την χρησιμοποίηση επιφανειακών νερών. Η απαιτούμενες ποσότητες νερού θα πρέπει να είναι ετησίως : 325 εκ.κ.μ. για να καλυφθεί το σημερινό ετήσιο έλλειμμα που προκαλείται από την υπεράντληση, συν 150 εκ.κ.μ. που θα διατίθενται για την αποκατάσταση των υπογείων αποθεμάτων, σε βάθος 20ετίας.

Άρα, ετησίως απαιτείται μια ποσότητα 325 + 150 = 475 εκ.κ.μ., για να διατεθεί για τον τεχνητό εμπλουτισμό των υδροφόρων στρωμάτων, η οποία σήμερα, δεν φαίνεται να υπάρχει.

Στην πραγματικότητα, όμως, με τις υπάρχουσες συνθήκες αρδεύσεων - καταναλώσεων κλπ. η μετρημένη απορροή της λεκάνης της Θεσσαλίας, στα Τέμπη, είναι κατά μέσον όρο 90 κ.μ./δλπ., που ισοδυναμεί με 2835 εκ. κ.μ. ετησίως.  Σήμερα, η ποσότητα αυτή χάνεται στην θάλασσα, ανεκμετάλλευτη.

Περίσσεια νερού, λοιπόν, υπάρχει. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να κατασκευασθούν επιφανειακοί ταμιευτήρες, στην Θεσσαλία, οι οποίοι να έχουν την δυνατότητα κατακράτησης 475 - 500 εκ. κ.μ. ετησίως. Το έργο αυτό είναι δύσκολο. Ακόμη και εάν κατασκευασθούν οι ταμιευτήρες Πύλης και Μουζακίου, η ετήσια ποσότητα δεν θα ξεπερνά τα 380 εκ.κ.μ. Άρα απαιτείται η κατασκευή και άλλων επιφανειακών ταμιευτήρων.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι το νερό των ταμιευτήρων δεν χρειάζεται να διοχετευθεί σε κλειστά δίκτυα αρδεύσεων, των οποίων η κατασκευή και συντήρηση είναι δαπανηρή.

Με τις κατάλληλες διατάξεις, το νερό μπορεί να διοχετεύεται στο υπέδαφος και να εμπλουτίζει τα υδροφόρα στρώματα, τα οποία συμπεριφέρονται ως ένας τεράστιος ταμιευτήρας, που απλώνεται σε ολόκληρη την πεδιάδα. Με τον τρόπο αυτό, θα συνεχίσουν να αξιοποιούνται  οι ήδη υπάρχουσες υποδομές, δηλαδή οι γεωτρήσεις, και το κόστος θα ελαχιστοποιηθεί.

Με εκτίμηση,

Κάρολος Μπεζές Υδρογεωλόγος

6 Ιουνίου 2018

Με την ευκαιρία του αφιερώματος του ιστοτόπου μας στην λίμνη Κάρλα, ο Γεωλόγος Χρ. Τακούδης διατύπωσε μια ενδιαφέρουσα επιστημονική προσέγγιση (την οποία και μας έστειλε) σχετικά με την ενεργειακή αξιοποίηση των υδάτων στην περιοχή μέσω έργων αντλησο-ταμίευσης.

Παραθέτουμε την πρόταση του κ Χρ. Τακούδη και προτρέπουμε αρμόδιους επιστήμονες ή/και φορείς να την εξετάσουν και να επιδείξουν το απαιτούμενο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι, εκτός των άλλων, θα υπάρξουν αξιόλογα περιβαλλοντικά οφέλη. 

- Πρόταση για έργα αντλησοταμίευσης στην Κάρλα - Χρ. Τακούδη, Γεωλόγου  

«Μετά την απελευθέρωση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας και όταν η διαμόρφωση της τιμής θα εξαρτάται από την μεταβαλλόμενη προσφορά και ζήτηση, τα έργα αντλησοταμίευσης ενέργειας θα αποκτήσουν το ανάλογο οικονομικό ενδιαφέρον. Βασική προϋπόθεση είναι ένα σταθερό νομικό πλαίσιο με αρχές και χωρίς διακρίσεις ή εύνοιες που θα αλλοιώνουν  τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των παραγωγών.....» Περισσότερα στον παρακάτω σύνδεσμο :

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2018_06_04_protas...

 

 

1 Μαρτίου  2020

Με αφορμή την ανάρτηση* στον  ιστότοπο μας κειμένου με τίτλο [Η ΕΡΤ 2 «ενημερωτικό» ντοκυμαντέρ για Μεσοχώρα και Αχελώο], ο Δρ Γεώργιος Μιγκίρος, Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας και Γεωλογικών Χαρτογραφιών Γ.Π.Α., μας έστειλε το σχόλιο του, το οποίο και παραθέτουμε αυτούσιο : «Ας σκεφθούμε ότι, όλοι αυτοί που εναντιώνονται, με κενά περιεχομένου κριτήρια, στην λειτουργία του φράγματος, έχουν συνταξιοδοτηθεί πλουσιοπάροχα από την κατασκευή του. Το ελληνικό πάντα παράδοξο.»

Η ΕΡΤ 2 «ενημερωτικό» ντοκυμαντέρ για Μεσοχώρα και Αχελώο :

https://www.ypethe.gr/news/i-ert-2-kai-enimerotiko-ntokymanter-gia-mesohora-kai-aheloo