ΑΦΙΕΡΩΜΑ : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2016

- Σχετικές αναρτήσεις διεθνών οργανισμών 

- United Nations Environment Programme - Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών

http://www.unep.org/

http://www.unep.org/stories/WorldEnvironmentDay/Stand-with-the-United-Na...

Βίντεο : Σύντομο μήνυμα του εκτελεστικού διευθυντή του UNEP Achim Steiner, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2016, στο παρακάτω link :

https://www.youtube.com/watch?v=MIr80nb-gDc

- Ευρωπαϊκός Οργανισμός περιβάλλοντος

http://www.eea.europa.eu/el/articles/all-articles

http://www.wed2016.com/content/what-is-wed

 

- Απόψεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

«Σκέψεις για την προσαρμογή της Θεσσαλίας στην Κλιματική Αλλαγή»

Ομιλία του  Ζήση Αργυρόπουλου, Χημικού/Περιβαλλοντολόγου

(Εκδήλωση ΔΕΥΑ Λάρισας – 2/6/2016)

Ο γνωστός Λαρισαίος χημικός/περιβαλλοντολόγος Ζήσης Αργυρόπουλος προσεγγίζει το θέμα της κλιματικής αλλαγής από την σκοπιά της «Διαχείρισης Κινδύνων», παρουσιάζοντας θέσεις για την αναγκαία προσαρμογή της Θεσσαλίας και των κατοίκων της, με ένα νέο τρόπο ζωής και μιας άλλης αντίληψης για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων.

Πιο αναλυτικά τεκμηριωμένες οι απόψεις του Ζήση Αργυρόπουλου για το ίδιο θέμα στο παρακάτω link :

http://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2014_09_07_epiptos...

«Περιβάλλον, νερό, ενέργεια και αναζήτηση του ορθού λόγου»

Ομιλία του Δημήτρη Κουτσογιάννη, Κοσμήτορα της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών,  ΕΜΠ

(Εκδήλωση ΔΕΥΑ Λάρισας – 2/6/2016)

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η «αιρετική» άποψη του Κοσμήτορα της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, καθηγητή Κ. Δημήτρη Κουτσογιάννη, ο οποίος προσεγγίζοντας το θέμα της κλιματικής αλλαγής με βάση τον «ορθό λόγο», θεωρεί ότι ναι μεν η κλιματική αλλαγή υπήρχε και πάντα θα υπάρχει, αμφισβητεί όμως ότι οι θεωρήσεις εκείνες που απομονώνουν ένα παράγοντα (αέρια θερμοκηπίου) μπορούν να οδηγήσουν σε «πρόγνωση» του μέλλοντος. Ο καθηγητής Κουτσογιάννης ισχυρίζεται ότι το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο, δεν προσφέρεται για απλοϊκές προσεγγίσεις, ενώ παράλληλα διατυπώνει επιφυλάξεις για σκοπιμότητες που υποκρύπτονται πίσω από τον εκφοβισμό του παγκόσμιου πληθυσμού με σενάρια τρόμου.

Περισσότερα στο παρακάτω linkhttp://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2016_06_06_paroysi...

Περισσότερη ανάλυση για το ίδιο θέμα : Ομιλία του κ. Δ. Κουτσογιάννη με τίτλο «Το κλίμα αλλάζει εδώ και 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια» - στο Ευγενίδειο Ίδρυμα (16/11/2011) στα παρακάτω link :

https://www.itia.ntua.gr/el/docinfo/1181/

http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=323

 

«Κλιματική αλλαγή : Ένα πεδίο πολύπλοκων σχέσεων επιστήμης και πολιτικής»

Ομιλία του  Γεωργίου Μπάλια, Νομικού, επίκουρου καθηγητή στο τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών.

(Εκδήλωση ΔΕΥΑ Λάρισας – 2/6/2016)

Ο καθηγητής Γεώργιος Μπάλιας αναφέρεται αναλυτικά στις εξελίξεις σχετικά με την προσπάθεια που καταβάλλεται παγκοσμίως για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, με ιδιαίτερη επικέντρωση στα συμπεράσματα της πρόσφατης συνδιάσκεψης στο Παρίσι (Δεκέμβριος 2015) και τις κατευθύνσεις που ορίσθηκαν εκεί για τις δράσεις των χωρών όλου του πλανήτη.

Περισσότερα στο παρακάτω linkhttp://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2016_06_02_g._mpal...

 

«Πώς η οικονομική ανάπτυξη στράφηκε κατά της ζωής»

Άρθρο της Βαντάνα Σίβα 

Μία διαφορετική προσέγγιση για την ανάπτυξη και το περιβάλλον, από την Ινδή Vandana Shiva, οικολόγο και ακτιβίστρια που μάχεται κατά της παγκοσμιοποίησης : Η απεριόριστη ανάπτυξη είναι μια φαντασίωση των οικονομολόγων, των επιχειρηματιών και των πολιτικών. Θεωρείται συνώνυμο της προόδου. Το «ακαθάριστο εγχώριο προϊόν» (ΑΕΠ) που δήθεν μετράει τον πλούτο των εθνών, αναγορεύτηκε στο ισχυρότερο δεδομένο και την κυρίαρχη έννοια της εποχής μας. Αλλά η οικονομική μεγέθυνση κρύβει τη φτώχεια που προκαλεί λόγω της καταστροφής του περιβάλλοντος, που με τη σειρά της στερεί από τις κοινότητες τα μέσα να καλύπτουν μόνες τις ανάγκες τους ".

Περισσότερα στο παρακάτω link : http://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2013_11_15_pos_i_o...

 

- Ανακοινώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

      ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

Η 5η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), το 1972. Ο ετήσιος εορτασμός της μας δίνει τη θεσμική δυνατότητα να τονίσουμε τη σημασία του φυσικού περιβάλλοντος για τη ζωή στον πλανήτη αλλά και την ανάγκη προστασίας του, σαν μια ευθύνη υψηλής προτεραιότητας για τις επόμενες γενιές. Σήμερα, κανένας επίσημος κρατικός ή επιστημονικός φορέας δεν μπορεί να παραβλέψει το μέγεθος, τη σημασία και τη συχνότητα των ποικίλων περιβαλλοντικών προβλημάτων που παρατηρούνται.

Περισσότερα στο παρακάτω linkhttp://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2016_06_03_deltio_...

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ - ανάγκη και όχι «ντεκόρ»

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972. Η ημέρα αυτή, πέρα από μια αφορμή για να αναδειχθούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, είναι και μια γιορτή στην οποία ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει συμβάλλοντας έμπρακτα, στην προστασία του περιβάλλοντος.

Παράλληλα  στόχος είναι να υλοποιούνται ποικίλες δράσεις για την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση αλλά και την κινητοποίηση των πολιτών για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της πόλης του και της γειτονιάς του.

Περισσότερα στο παρακάτω linkhttp://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2016_06_05_filoi_p...

 

World Wide Fund for Nature - WWF Ελλάς

Μια γιορτή για το πράσινο

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2016

Το WWF Ελλάς προσκαλεί σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε  δράση για το αστικό πράσινο ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Μαθητές και  εκπαιδευτικοί των σχολείων βγείτε έξω από τους τοίχους των σχολείων, επισκεφθείτε  χώρους πρασίνου στη γειτονιά σας και πραγματοποιήστε δραστηριότητες εκεί. Δηλώστε  συμμετο-χή στην μεγάλη μας καμπάνια για το αστικό πράσινο και ελάτε να ανακαλύψουμε τη σημασία του στην καθημερινότητά μας. Περισσότερα στο παρακάτω link : http://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2016_06_05_wwf_ana...

 

ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ  (ΕΔΕΥΑ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος με στόχο να ευαισθητοποιεί τους πολίτες ώστε να διαμορφώνουν και να αναπτύσσουν περιβαλλοντική συνείδηση και να δραστηριοποιούνται προς την κατεύθυνση της προστασίας του. Με την ευκαιρία αυτή, η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) η οποία εκπροσωπεί 117 Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) της χώρας μας τονίζει ότι η προστασία του υδατικού περιβάλλοντος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την άσκηση οργανωμένης και συγκροτημένης πολιτικής διαχείρισης των υδατικών πόρων και τον συντονισμό και την συνεργασία ανάμεσα στους φορείς που δραστηριοποιούνται για την προστασία του.

Περισσότερα στο παρακάτω linkhttp://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2016_06_04_deltio_...

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Λάρισας

(Σε συνεργασία με ΤΕΕ/Κ-Δ Θεσσαλίας & ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ)

Η εκδήλωση που έγινε στις 2 Ιουνίου 2016 στην Λάρισα,στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Επιχείρησης, ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των δράσεων της ΔΕΥΑΛ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που τιμάται τις επόμενες ημέρες. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο διευθυντής της ΔΕΥΑΛ Λάκης Μπαλογιάννης ενώ στο θέμα αναφέρθηκαν με εισηγήσεις τους ο αντιδήμαρχος Λάρισας Γ. Σούλτης, ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου Αθηνών Γεώργιος Μπάλιας, ο χημικός - περιβαλλοντολόγος Ζήσης Αργυρόπουλος και ο Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ Δημήτρης Κουτσογιάννης.

Σχετικά δημοσιεύματα - αναρτήσεις για την εκδήλωση στα παρακάτω link :

http://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2016_06_03_eleythe...

http://www.eleftheria.gr/%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B...

 

- Δημοσιεύματα - αναρτήσεις σε ΜΜΕ για το περιβάλλον

«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Λάρισας

http://www.eleftheria.gr/%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%...

http://www.eleftheria.gr/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%B...

www.lifo.gr

7 λόγοι που κάνουν αυτή την εβδομάδα σημαντική για το περιβάλλον : http://www.lifo.gr/articles/environment_articles/101927

Ο θάνατος των κοραλλιών και η μεγάλη καταστροφή των υφάλων σε φωτογραφίες : http://www.lifo.gr/articles/environment_articles/102638

Φωτογραφίες

  • Tο μεγαλείο και η ομορφιά του πλανήτη, μέσα από τις εικόνες της ετήσιας λίστας με τις top "Photo of the Day"  του 2015, από το National Geographic. Πηγή: www.lifo.gr

http://www.lifo.gr/articles/environment_articles/84715

  • Οι 10 καλύτερες εικόνες από τον διαγωνισμό περιβαλλοντικής φωτογραφίας Atkins Ciwem. Εξαιρετικές φωτογραφίες που δείχνουν την οριακή περιβαλλοντική κατάσταση του πλανήτη - Πηγή: www.lifo.gr

http://www.lifo.gr/articles/environment_articles/102677

Enet.gr ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Πολλά είδη. Ένας Πλανήτης. Ένα μέλλον

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Η ημέρα θεσπίστηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1972 από τη Γενική Συνέλευση του OΗΕ με στόχο να υπενθυμίσει στους ανθρώπους ότι η ανάπτυξη είναι άμεσα συνυφασμένη με το περιβάλλον.

Από τότε και κάθε χρόνο, δίνεται και άλλη μια ευκαιρία σε όλους, φορείς και πολίτες, για να εκφράσουν την άποψή τους για όσα συμβαίνουν στον πλανήτη και σχετίζονται ιδιαίτερα με τη διαχείριση Περιβάλλοντος, τη ρύπανση, τη διατήρηση και σωτηρία της πανίδας και της χλωρίδας σε κάθε μήκος και πλάτος. Όλο και περισσότερο, όμως, βασικό μέλημα των επιστημονικών ενώσεων, των οικολογικών οργανώσεων αλλά και των κυβερνήσεων αποτελεί πια και η εξασφάλιση ενός ανώτερου επιπέδου ζωής για τους κατοίκους των πόλεων και, πιο πολύ, των μεγάλων αστικών κέντρων.

Περισσότερα στα παρακάτω link :

http://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2010_afieroma_eley...

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=162347

 

ypethe.gr

Σχετικά κείμενα για το περιβάλλον, στα παρακάτω link του ypethe.gr :

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ : http://www.ypethe.gr/page/diaheirisi-ydaton-perivallon

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ - ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ : http://www.ypethe.gr/archive/klimatiki-allagi-0

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ : http://www.ypethe.gr/archive/plimmyres

 

Φωτογραφίες: 
2015 Φωτογραφία από το National Geographic
2015 Φωτογραφία από το National Geographic
2015 Φωτογραφία από το National Geographic